top of page

BLIKK • 2005 augusztus 25.

Beszélgetés Bara Marianne kalaptervezővel

Különleges vendége volt Kovács Marcellának az elmúlt héten, a fashion.com cimmel futó hétfõi adásban. Szokásunkhoz híven mi is ott voltunk, és figyelõ szemeinket Bara Marianne-ra helyeztük, aki már évek óta foglalkozik kalapkészítéssel.

bpfashion.jpg

Ez a szakma manapság talán már egy kissé feledésbe merült, de teljesen indokolatlanul, mivel egy formatervezett kalap, vagy egy egyedi tervezésü fiatalos sapka méltán vállhat ruhatárunk egyik kedvenc részévé, arról nem is beszélve hogy a látvány mellett a praktikum sem utolsó szempont. Marianne bimbozó orvosi karrierjét szakította félbe a kalapok kedvéért, úgy érezte a kreativ alkotó munka sokkal közelebb áll hozzá.

Autodidakta módon, otthon tanult meg varrni és modellezni is.Egyedül dolgozik, de szerencsére a téli hónapokban annyi a megrendelés (hiszen ekkor indul be igazán a "kalapszezon" ) hogy a tennivalók egy részét , megbízható varrónõre bízza. Az anyagokkal bátran kisérletezik, vegyesen kombinálja õket, fõként bársonyt, kordot, különbözõ szöveteket, de akár bõrt és mûszõrt is használ, a nyári hónapokban pedig a könyedebb anyagok, a lenvászon és a taft meghatározó.

Szereti ha a kalapjaiban a nõiességen kívül van némi vadság, szemtelenség is, de ugyanakkor hétköznapi viseletként is megállják a helyüket.

Aki pedig ezek után élõben is megcsodálná a legújjabb kreációit, annak szeptember 28.-án 11.00.órakkor mindenképp az Ernst múzeumban a helye, ahol a "Dívák, primadonnák, színésznõk" címû kiállítás keretén belül tart kalapbemutatót.

Kertész Violetta

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page